FIGYELEM, IDŐPONT ÉS HELYSZÍN VÁLTOZOTT!

 1. A verseny célja
 • Az utánpótlás nevelés, a kiválasztás lehetőségeinek bővítése.
  · A sakk sportág iskolai népszerűsítése.
  · Korcsoportonként és nemenként eldönteni a tanév országos sakk diákolimpia döntőjén való részvételi lehetőséget
 1. A verseny rendezője: Pest Megyei Sakkszövetség 2120 Dunakeszi, Hunyadi u.26.
 2. A versenyek helyszíne, időpontja:

2023. február 25. szombat 10.00 óra 1-2 korcsoport nyílt - 3-6 korcsoport "A" versenyzői kategória 
Helyszín: Aszód Evangélikus Gimnázium Aszód, Régész utca 34.

 

2023. március 4. szombat 10.00 óra 3-6 korcsoport "B" amatőr kategória

Helyszín:    FÓT SZENT ÁGOSTON ISKOLA (Fót Vörösmarty utca 4)

 

2023. március 11. szombat 10.00 óra csapat (1-2, 3-4, 5-6 korcsoport)

Helyszín:      Aszód Evangélikus Gimnázium Aszód, Régész utca 34.

 

 

Országos döntők időpontja:

 • I-II korcsoport:
  • egyéni: április 14-16
  • csapat: május 12-14
 • III-VI. korcsoport:
  • egyéni versenyzői: április 6-8
  • egyéni amatőr: április 14-16
  • csapat: május 12-14

 Helyszín még nem ismert, miután információval rendelkezünk róla a honlapunkon közzétesszük!

 1. A versenyek résztvevői:

 A Magyar Diáksport Szövetség 2022/2023. tanévi Versenykiírás „Versenyszabályzat” szerint.
Korcsoportok:
       I. korcsoport: 2015-ben vagy később született tanulók,
       II. korcsoport 2013-2014-ben született tanulók,
       III. korcsoport 2011-2012-ben született tanulók,
       IV. korcsoport 2009-2010-ben született tanulók,
       V. korcsoport 2007-2008-ban született tanulók,
       VI. korcsoport 2003-2006-ban született tanulók részére

Csapatversenyeken:

I-II. korcsoport: 2012-ben vagy később született tanulók,
III-IV. korcsoport: 2008-2011-ben született tanulók,
V-VI. korcsoport: 2003-2007-ben született tanulók részére

A megyei döntőn Pest megyei székhelyű iskolák tanulói indulhatnak (nem a lakcím az irányadó).

Felversenyzés:
Az egyéni versenyeken minden tanuló a saját korcsoportjában versenyezhet, „felversenyeztetés” nem lehetséges.
Csapatverseny esetén a „felversenyzés” engedélyezett, azonban felversenyzés esetén a versenyző a saját korcsoportjába csapatversenyben nem versenyezhet vissza. A csapat minimum 1 tagja tartozzon az adott korcsoporthoz, a csapat többi tagja bármely alacsonyabb korcsoportból felversenyeztethető.

Korlátozás:
Egyéni versenyek 3-6 korcsoportban „Amatőr” kategóriában kizárólag azon tanulók indulhatnak, akik a 2022. szeptember 1-jén kiadott FIDE listán nem rendelkeznek FIDE standard értékszámmal. Ezek a tanulók dönthetnek úgy, hogy a Versenyzői kategóriában indulnak, azonban az a tanuló, aki a versenysorozatban valamelyik kategóriában már versenyzett, a másikban nem jogosult elindulni.

Akik a 2022. szeptemberi FIDE-listán FIDE standard értékszámmal rendelkeznek, a 3-6 korcsoportban un, „Versenyzői” kategóriában kötelesek indulni.
1-2 korcsoportban nincs külön „amatőr” és „versenyző” kategória, egyetlen nyílt versenyen játszik mindenki.

Versenyzői, illetve nyílt kategóriában a tanulók korlátozás nélkül indulhatnak.

Egy iskola több csapatot is indíthat az egyes versenyszámokban, de csak külön erőlistával. Ez esetben a körmérkőzéses rendszernél irányított sorsolást kell alkalmazni, az első fordulóban a csapatokat össze kell sorsolni. Az országos döntőben azonban versenyszámonként egy iskola csak egy csapattal vehet részt.

Az országos döntőben a megyei döntő 1. és 2. helyezettje jogosult részt venni a csapat versenyen, illetve a 3-6 korcsoport egyéni amatőr kategóriában. Az 1-2 nyílt korcsoport, valamint a 3-6 versenyzői korcsoportok 1-3 helyezettje jogosult indulni az országos döntőn. Országos döntőn indulhatnak az előző évi csapat és egyéni országos bajnokok, amennyiben nem váltottak korcsoportot. Az az országos bajnokcsapat, aki részt vesz a Pest megyei döntőn elveszti alanyi indulási jogát az országos döntőre.

 1. Versenyszámok

Egyéni verseny:
Egyéni versenyben nemenként (fiú-lány) 1-2. korcsoportba tartozó tanulók,
Egyéni versenyben nemenként 3-6 korcsoportba tartozó tanulók „Amatőr – „B” kategória” és „Versenyzői” – „A” kategóriában”.

Csapatbajnokság: Csapatversenyben nemenként az I-II., III-IV., és V-VI. korcsoportba tartozó tanulók számára összevont mezőny. Csapatverseny esetében a fiú csapatokban leányversenyzők is részt vehetnek, fordítva viszont nem. A csapatban csak azok a játékosok szerepelhetnek, akik a Magyar Diáksport Szövetség nevezési honlapján az adott csapatban rögzítésre kerülnek. A helyszínen csak a játékosok sorrendje módosítható, erősorrendre új versenyző nem vehető fel.

I-II. kcs. fiú csapatok részére 4-4 táblán
I-II. kcs. leány csapatok részére 3-3 táblán
III-IV. kcs. fiú csapatok részére 4-4 táblán
III-IV. kcs. leány csapatok részére 3-3 táblán
V-VI. kcs. fiú csapatok részére 4-4 táblán
V-VI. kcs. leány csapatok részére 3-3 táblán

Valamennyi csapatban egy fő tartalék szerepeltethető. A csapatösszeállítás változását a csapatvezető az egyes fordulók előtt köteles a versenybírónak jelezni.

Az első két táblán történő kontumált vesztés esetén fordulónként egy büntetőpont kerül levonásra a táblapontokból.

 1. Versenyek lebonyolítása

7 fordulós svájci rendszerű torna. Gondolkodási idő minden versenyen és korcsoportban: 20-20 perc játékosonként gyorsított játszmabefejezéssel, FIDE rapid szabályai szerint. Alacsony létszámú (9 fő alatt) nevező esetén körmérkőzés.

A helyezések eldöntése:
Egyéni versenyszámokban
: elért pontszám, finomított Buchholz értékelés, Buchholz, progresszív érték, Armageddon mérkőzés
Csapatverseny: játszmapontok, csapat pontszám, Buchholz értékelés, progresszív érték, Armageddon mérkőzés

Armageddon lebonyolítás: Világosnak 5 perc, sötétnek 4 perc áll rendelkezésére. Döntetlen eredmény sötét győzelmét jelenti. Színválasztásra kő-papír-olló játék győztese jogosult.
Csapat verseny esetén az első táblások játszanak egymás ellen.

 1. Nevezés

A nevezést valamennyi korcsoportban és versenyszámban elektronikus úton, az Magyar Diáksport Szövetség honlapján kialakított nevezési rendszerben kell megtenni a versenykiírásban rögzített határidőig.

Online nevezési felület: https://nevezes.diakolimpia.hu/

vagy mobil applikáción keresztül:
(https://www.diakolimpia.hu/hirek-hu/2021/11/02/mar-elerheto-a-diakolimpia-applikacioja/).

ELŐNEVEZÉS:

A Diákolimpia applikáción keresztül a szülő/törvényes képviselő vagy edző előnevezheti a versenyzőt. Előnevezés kizárólag egyéni versenyszámban van lehetőség. Az előnevezés során testnevelő(k) megjelölése szükséges, aki(k) elektronikus levél formában értesítést kapnak az előnevezés tényéről. Az előnevezést az intézmény testnevelőjének szükséges jóváhagynia a Diákolimpia mobil applikációban vagy a webes felületen.


A nevezést kizárólag az érintett iskola alkalmazásában álló tanára készítheti el.

Aki a nevezést a saját iskolájában nem tudja megoldani a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen kérhet segítséget a Magyar Sakkszövetség Versenyirodájától.

Kérjük, hogy a kinyomtatott nevezési lapot a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre is szíveskedjenek megküldeni.

Nevezési határidők:

2023. február 24. péntek 12.00 óra 1-2 korcsoport 1-2 nyílt és 3-6 versenyző

2023. március 3. péntek 12.00 óra 3-6 korcsoport amatőr 

2023. március 10. péntek 12.00 óra csapat 1-6 valamennyi korcsoport

Helyszíni nevezésre nincs lehetőség. A verseny szervezője jogosult a határidő után érkezett nevezéseket visszautasítani. Aki nem tudja igazolni, hogy a Magyar Diáksport Szövetség honlapján nevezett nem jogosult a megyei döntőn részt venni.

Nevezési díj

Egyéni verseny: 2000 Ft/fő
Csapatversenyek: 4000 Ft/csapat

Nevezési díjat a helyszínen készpénzben kell befizetni. Számla igényhez kérjük megadni a számlaigénylő pontos nevét, címét és adószámát.

 1. Költségek

A rendezési költségeket a Pest Megyei Sakkszövetség biztosítja. A részvétel költségeit (utazás, szállás, étkezés és regisztrációs költségek) a résztvevőket terheli.

 1. Igazolások

A versenyen való részvétel feltétele, hogy az egyéni versenyző, illetve a csapat tagja rendelkezzen a hatályos jogszabályok alapján kiadott diákigazolvánnyal, és a nevezési rendszerben érvényes nevezéssel, valamint a nevezés alapján kinyomtatott, az iskola igazgatója (tagintézmény esetén tagintézmény-vezető) által aláírt és pecséttel ellátott egyéni vagy csapat nevezési lappal. Diákigazolvány hiányában a részvétel feltétele az intézményvezető által kiállított és lepecsételt, fényképpel ellátott iskolalátogatási (a tanulói jogviszony szünetelése esetén az iskola nyilvántartásában való szereplésről kiállított) igazolás bemutatása (amennyiben az igazoláson nem szerepel fénykép, vagy a fényképen nem szerepel az iskola hitelesítő pecsétje, úgy arcképes igazolvány bemutatása is szükséges). Amennyiben a tanuló nem a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEKrendszer) specifikációinak megfelelő, a 362/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 1. § (1) pontja szerinti (új típusú) diákigazolvánnyal rendelkezik, az V. és VI. korcsoportban személyazonosító igazolvány, vezetői engedély vagy útlevél bemutatása is kötelező.

További feltételek a Magyar Diáksport Szövetség 2022/2023. tanévi Versenykiírás „Versenyszabályzat” XII. pontja szerint.

 1. Díjazás

Az egyéni és csapatverseny 1-3. helyezettjei érem díjazásban részesülnek. Magyar Diákszövetség biztosította az érmeket és oklevelek 1-3 helyezettnek, ezek kerülnek átadásra!

 1. Óvás

A versenyben érintett versenyző kísérője vagy az érintett csapat kísérője óvási szándékát a versenyszám eredményének hivatalos közzétételét, a mérkőzés végét vagy az óvásra okot adó körülmény méltányolható tudomásra jutását követően haladéktalanul köteles szóban jelezni a Versenybizottság elnöke (távollétében a verseny szervezőjének képviselője) felé az óvási díj egyidejű befizetése mellett. Az óvás részletes indokolásának írásbeli előterjesztésére a helyszínen legkésőbb a versenyszám eredményének hivatalos közzétételét, a mérkőzés végét vagy az óvásra okot adó körülmény méltányolható tudomásra jutását követő fél órán belül a Versenybizottság felé van lehetőség.

Óvás minimális tartalmi elemei: Az óvásban fel kell tüntetni az óvást benyújtó kísérő nevét, e-mail címét és bankszámlaszámát, az érintett iskola, versenyző és/vagy csapat nevét, valamint az érintett verseny és versenyszám (illetve mérkőzés vagy futam) megjelölését, továbbá az óvást alátámasztó részletes indokolást.

Jogvesztő határidő: A határidőn túl beérkező óvások érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerülnek az óvási díj egyidejű visszafizetésével.

Óvás díja: Az óvási díj minden esetben 10 000 forint. Az óvási díjat a Versenybizottság elnöke (vagy távollétében a szervező) részére kell a helyszínen készpénzben befizetni, a számlázási név és cím megjelölésével. A befizetésről a Versenybizottság (vagy a szervező) köteles átvételi elismervényt adni.

Óvás elbírálása: Az óvásokat az adott forduló (alapszintű, megyei/budapesti, országos selejtező/elődöntő/döntő) versenyén közreműködő Versenybizottság bírálja el, az óvás kézhezvételét követő két órán belül. A Versenybizottság az óvás elbírálásáról jegyzőkönyvet készít, és döntéséről írásban a jegyzőkönyv helyszíni átadásával vagy e-mailben történő megküldésével értesíti az óvást benyújtó kísérőt, illetve az óvással érintett további versenyző(k), csapat(ok) kísérőit.

Óvás elutasítása esetén: Amennyiben a Versenybizottság az óvásnak nem ad helyt, az óvási díj jogcímen befizetett összeget a szervező az MDSZ részére utalja át óvási díj címén, az érintett iskola, versenyző és/vagy csapat neve, valamint az érintett verseny/mérkőzés feltüntetésével. Az MDSZ az óvási díjról számviteli bizonylatot állít ki az előzetesen megadott névre és címre, és megküldi azt az óvást benyújtó kísérő részére.

Óvásnak helyt adó döntés esetén: Amennyiben a Versenybizottság az óvási kérelemnek helyt ad, az óvási díjat a Versenybizottság elnöke a helyszínen készpénzben, vagy a szervező az óvást benyújtó kísérő által megjelölt bankszámlaszámra történő átutalással visszafizeti.

Fellebbezés – jogorvoslat az óvással összefüggő döntéshez kapcsolódóan: A Versenybizottság óvással kapcsolatos döntése ellen az érintett iskola képviselője az erről szóló értesítés igazolt kézhez vételétől számított 2 napon belül – írásban (e-mail útján az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre) fellebbezéssel élhet a Diákolimpiai Bizottsághoz, mely a kézhezvételtől számított 30 napon belül dönt a jogorvoslati kérelemről, és azt követően írásban értesíti a fellebbezést benyújtó személyt, illetve a döntésben érintett egyéb személyeket. A Diákolimpiai Bizottságnak az óvás elbírálása ellen benyújtott fellebbezés tárgyában hozott döntése ellen további jogorvoslatnak nincs helye. Amennyiben másodfokon a Diákolimpiai Bizottság az óvást benyújtó javára dönt, az óvási díjat az MDSZ fizeti vissza az óvást benyújtó személy által megjelölt bankszámlaszámra történő átutalással.

 1. Egyéb rendelkezések

- A megyei versenyt követően csapatverseny esetében az országos döntőre új erőlista állítható össze,
- Egyéb kérdésekben a Magyar Diáksport Szövetség Versenyszabályzata és a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) rapid versenyekre vonatkozó szabályai érvényesek
- A versenyteremben a versenyzőkön, a versenybírókon és a szervezőkön kívül más személy nem tartózkodhat.

További információk:
Pest Megyei Sakkszövetség honlapján: www.pestmegyeisakk.hu
Magyar Diáksport Szövetség honlapján: http://www.mdsz.hu/diakolimpia/

Telefonon: 06-20-266-8211 Kapitz Tibor Pest Megyei Sakkszövetség Versenyiroda vezetője
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Pest Megyei Sakkszövetség a versenykiírás változtatásának jogát fenntartja.

 1. A koronavírussal kapcsolatos óvintézkedések

A Magyar Diáksport Szövetség honlapján megjelenteknek megfelelően kerül szabályozásra.

Az országos döntőbe jutott játékosok sok sikerrel képviseljék iskolájukat és Pest megyét!

 

                                                                                                Solymosi László
                                                                                                Pest Megyei Sakkszövetség elnöke